Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne rogaliki

Składniki:

  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • miód


Sposób przyrządzenia:

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *