Składniki:
- 250 ml oliwy
- 250 ml wody
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- miód
Sposób przyrządzenia:
Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.