Składniki:
- ½ szkl. dzikiego ryżu
- ½ szkl. migdałów
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ½ szkl. rodzynek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Ryż zalać 2,5 l osolonej wody po czym gotować go około 40 minut.
W między czasie uprażyć migdały na patelni.
Następnie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, rodzynki oraz odrobinę wody z gotowania ryżu.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać ugotowany ryż oraz migdały.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać jeszcze oliwę z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Małgorzata Maruga