Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dziki ryż z jabłkami i migdałami

Składniki:

  • ½ szkl. dzikiego ryżu
  • ½ szkl. migdałów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ½ szkl. rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać 2,5 l osolonej wody po czym gotować go około 40 minut.
    W między czasie uprażyć migdały na patelni.
    Następnie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, rodzynki oraz odrobinę wody z gotowania ryżu.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać ugotowany ryż oraz migdały.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec dodać jeszcze oliwę z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Małgorzata Maruga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *