Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Bakaliowy mazurek

Składniki: 1 szkl. rodzynek ½ szkl. cukru ½ szkl. migdałów ½ szkl. posiekanych fig skórka z 1 cytryny cykata 2-3 mielone goździki cynamon ½ szkl. mąki 3 jajka masło Sposób wykonania: Figi oraz skórkę z cytryny posiekać po czym dodać do nich rodzynki, migdały, cukier, cykatę, mielone goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać po czym…

Morszczuk duszony w winie

Składniki: 75 dag filetów z morszczuka ½ cytryny 5 dag suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek olej słonecznikowy 1 łyżka mąki 2 jabłka 1 cebula ½ łyżeczki cynamonu 4-5 goździków pieprz 100 ml białego wytrawnego wina 5 dag orzechów włoskich szczypta cukru sól Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Obtoczyć je w…

Zupa piwna z rodzynkami

Składniki: 10 dag rodzynek ½ l wody 1 l jasnego piwa 25 dag cukru Skórka starta z ½ cytryny Kawałek laski wanilii Szczypta soli 4 żółtka 1 ½ łyżki mleka 1 bułka 1 łyżka masła Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i gotować około 10 minut. W między czasie piwo doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru,…

Naleśniki z kuskusem i bakaliami

  Składniki na ciasto: półtorej szklanki mąki pół szklanki mleka pół szklanki gazowanej wody mineralnej połowa opakowania cukru wanilinowego szczypta soli łyżka oleju Składniki na nadzienie: kuskus 1/3 szklanki orzechy (nerkowca, migdały, laskowe, włoskie) rodzynki trzy łyżki miodu   Sposób wykonania: W misce dokładnie wymieszać podane składniki, ciasto odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnie, wylewać…