Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Torcik z wafli z bakaliami

Składniki: 3 okrągłe wafle 300 g cukru pudru sok z 4 cytryn skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki posiekanych owoców kandyzowanych 200 g orzechów 50 g daktyli kieliszek brandy polewa lukrowa Sposób wykonania; Cukier puder zmiksować razem z sokiem cytrynowym, wówczas dodać skórkę z cytryny, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy oraz brandy. Całość dokładnie wymieszać.…

Kokosowe ciasto z rodzynkami

Składniki: kostka masła 200 g cukru 4 jajka 100 g wiórków koksowych 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g rodzynków łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej masło tarta bułka cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem cukru, wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka oraz dodawać obie…

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Składniki: 250 g masła 300 g czekolady z orzechami 200  cukru łyżeczka startej gałki muszkatołowej 4 jajka 250 g mąki 3 łyżki proszku do pieczenia 200 g bakalii gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Posiekaną czekoladę wymieszać z miękkim masłem po czym dodać jeszcze gałkę muszkatołową, cukier oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać mąkę…

Placek z daktylami i migdałami

Składniki: 300 g daktyli 150 g migdałów 150 g cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 4 jajka ½ kostki masła masło Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodawać miękkie masło nie przerywając ucierania. Następnie wmieszać jeszcze zmielone daktyle,  migdały oraz mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Ciasto przelać…

Pascha z orzechami i rodzynkami

Składniki: 600 g twarogu 200 g masła 400 g śmietany 4 jajka 2 szkl. cukru ½ szkl. migdałów 1 szkl. rodzynków 6 łyżeczek skórki z cytryny ¼ łyżeczki wanilii Sposób wykonania: Sparzone migdały i rodzynki posiekać. Następnie twaróg dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo migdały, rodzynki, śmietankę, jajka, cukier, skórkę z cytryny…