Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna z rodzynkami

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • ½ l wody
  • 1 l jasnego piwa
  • 25 dag cukru
  • Skórka starta z ½ cytryny
  • Kawałek laski wanilii
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 ½ łyżki mleka
  • 1 bułka
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki zalać wodą i gotować około 10 minut.
    W między czasie piwo doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru, soli, wanilii i skórki z cytryny.
    Następnie żółtka wymieszać razem z mlekiem po czym dodać je do piwa cały czas mieszając.
    Rodzynki przecedzić, wodę w której się gotowały wlać do zupy.
    Całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Na koniec wrzucić rodzynki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *