Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna Oli

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 ½ łyżki mąki
  • 1 l ciemnego piwa
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka białego wina
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mąkę zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas podlać ja piwem.
    Dokładnie wymieszać i dodać cynamon, sól, gałkę oraz imbir.
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    W między czasie żółtko wymieszać razem z rumem, winem, cukrem oraz skórka z cytryny i dodać do zupy.
    Wymieszać i przecedzić przez sitko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *