Składniki:
- 75 dag filetów z morszczuka
- ½ cytryny
- 5 dag suszonych śliwek
- 2 łyżki rodzynek
- olej słonecznikowy
- 1 łyżka mąki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4-5 goździków
- pieprz
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 5 dag orzechów włoskich
- szczypta cukru
- sól
Sposób wykonania:
- Filety skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą.
Obtoczyć je w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu.
W między czasie wydrylowane śliwki obgotować a rodzynki sparzyć wrzątkiem.
Następnie obrać jabłka i pokroić je w plasterki a cebulę posiekać i wrzucić do ryby.
Dodać jeszcze śliwki, rodzynki, cynamon oraz goździki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać całość winem oraz wywarem ze śliwek.
Trzymać na ogniu około 20 minut pod przykryciem.
Gdy jabłka zaczną robić się miękkie dodać jeszcze posiekane orzechy.