Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 pomidorów
- 60 dag szalotek
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonego czosnku płatkach
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 20 dag śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
Zalać całość winem, wymieszać i trzymać na ogniu około 3-4 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą.
Filet posmarować masą pomidorową przykryć drugim filetem i obwiązać nitką.
Resztę masy pomidorowej wymieszać ze śmietaną i wlać do naczynia żaroodpornego.
Na pomidorowej paście ułożyć rybę.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.