Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz z warzywami po francusku

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 pomidorów
  • 60 dag szalotek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku  płatkach
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 20 dag śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
    Zalać całość winem, wymieszać i trzymać na ogniu około 3-4 minut.
    Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą.
    Filet posmarować masą pomidorową przykryć drugim filetem i obwiązać nitką.
    Resztę masy pomidorowej  wymieszać ze śmietaną i wlać do naczynia żaroodpornego.
    Na pomidorowej paście ułożyć rybę.
    Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *