Składniki:
- 30 dag spaghetti
- 1 łyżka masła
- 1 kg muli
- 1 szalotka
- słodka papryka w proszku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- po ½ strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki posikanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie mule wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Dodać posiekaną cebulę, oprószyć solą, pieprzem i papryką po czym zalać winem.
Trzymać na ogniu około 3-5 minut.
Po tym czasie mule wyłuskać.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
Miękki makaron odcedzić, wymieszać z mulami i podsmażoną papryką, skrapiając całość odrobiną oliwy.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.