Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety morszczuka w sosie wino-orzechowym

Składniki:

  • 75 dag morszczuka
  • 1 cytryna
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 goździki
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 100 ml łuskanych orzechów włoskich
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta cukru

    Sposób wykonania:

    1. Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem, natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut.
      W między czasie posiekaną cebulę wymieszać z pietruszką, goździkami oraz pieprzem.
      Zalać je winem i 200 ml wody.
      Trzymać na ogniu pod przykryciem około 30 minut.
      Po tym czasie doda rybę i gotować następne 30 minut.
      Miękką rybę wyjąć a do sosu dodać posiekane orzechy, wymieszać i podawać z rybą.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *