Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 kg szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 dag masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki śmietany
- 5 dag startego ementalera
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać drobno posiekany czosnek i włożyć oczyszczony szpinak, trzymać na ogniu przez kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W między czasie piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na pół po czym układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładając szpinakiem.
Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekać ok. 20 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P