Składniki:
- 80 dag filetów z okonia
- 2 cytryny
- starta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- olej
- mąka
- garść świeżej trybuli
- szczypta cukru
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Rybę podzielić na 4 porcje, które skropić połową soku z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas wlać pozostały sok z cytryny i nie przerywając mieszania dodać śmietanę.
Doprowadzić do wrzenia, trzymać na średnim ogniu ok. 10 min. po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem orz sosem Worcester.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu dodać oberwane listki trybuli i od razu polać nim rybę.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze