Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń w cytrynowym sosie

Składniki:

 

  • 80 dag filetów z okonia
  • 2 cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • olej
  • mąka
  • garść świeżej trybuli
  • szczypta cukru
  • sól
  • biały pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Rybę podzielić na 4 porcje, które skropić połową soku z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas wlać pozostały sok z cytryny i nie przerywając mieszania dodać śmietanę.
    Doprowadzić do wrzenia, trzymać na średnim ogniu ok. 10 min. po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem orz sosem Worcester.
    Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu dodać oberwane listki trybuli i od razu polać nim rybę.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *