Składniki:
- 100 g mrożonej mieszanki warzywnej
- 700 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- margaryna
- bułka tarta
- 1 słoik sosu cygańskiego
- 200 g słodkiej śmietanki
- 2 łyżki świeżych ziół
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko, dodać pastę pomidorową, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 łyki bułki tartej oraz rozmrożone warzywa.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałą masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
W między czasie do sosu cygańskiego dodać zioła oraz śmietankę, wymieszać i podgrzać.
Po upieczeniu polać mięso sosem.