Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze schabu i porów

Składniki:

  • 2x ½ l bulionu
  • 1,5 kg schabu wędzonego
  • 1,5 kg porów
  • 2 słoiki pieczarek w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • 400 g słodkiej śmietanki
  • 250 g startego żółtego sera

Sposób wykonania:

  1. ½ l bulionu doprowadzić do wrzenia po czym włożyć do niego schab i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    W między czasie pory pokroić w paski i zalać je resztą bulionu, gotować około 20 minut.
    Następnie mięso odsączyć i pokroić w plasterki i przełożyć je do brytfanny.
    Przykryć je odcedzonymi porami i posypać odsączonymi z zalewy pieczarkami.
    Oprószyć solą oraz pieprzem i polać śmietanką.
    Na sam koniec posypać jeszcze startym serem i wstawić d piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *