Składniki:
- 2x ½ l bulionu
- 1,5 kg schabu wędzonego
- 1,5 kg porów
- 2 słoiki pieczarek w zalewie
- sól
- pieprz
- 400 g słodkiej śmietanki
- 250 g startego żółtego sera
Sposób wykonania:
- ½ l bulionu doprowadzić do wrzenia po czym włożyć do niego schab i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
W między czasie pory pokroić w paski i zalać je resztą bulionu, gotować około 20 minut.
Następnie mięso odsączyć i pokroić w plasterki i przełożyć je do brytfanny.
Przykryć je odcedzonymi porami i posypać odsączonymi z zalewy pieczarkami.
Oprószyć solą oraz pieprzem i polać śmietanką.
Na sam koniec posypać jeszcze startym serem i wstawić d piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.