Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Avocado

Awokado – po polsku zwane jest smaczliwką wdzięczną. Pochodzi z Meksyku, rośnie także w tropikalnej części Ameryki Środkowej oraz w południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii (Hiszpanie przywieźli je w 1653 roku do Europy).

Wiecznie zielone drzewo o skórzastych liściach rodzi owalne lub gruszkowate owoce ważące od 30-60 dag. Owoce są pokryte cienką, ale twardą, błyszczącą skórką. Mogą mieć kolor ciemnozielony, żółtozielony, czerwony lub fioletowy, a niekiedy nawet czarny. Zrywa się je, gdy są jeszcze niedojrzałe i bardzo twarde. Dojrzewają dopiero podczas transportu. Niedojrzałe owoce należy zawinąć w papier i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją i lekko zmiękną. Do jedzenia nadają się wtedy, gdy skórka ugina się pod lekkim naciśnięciem, a podczas potrząsania owocem wyraźnie słychać grzechotanie pestki. Żółtozielony miąższ awokado ma konsystencję kremu i niezbyt wyrazisty, raczej mdławy, orzechowy smak. Dlatego awokado łączy się w potrawach z produktami pikantnymi, a tradycyjnie – z owocami morza. Miąższ awokado po pokrojeniu szybko ciemnieje, dlatego trzeba go skropić sokiem z cytryny i przykryć, chroniąc w ten sposób przed dostępem powietrza. Jest tłusty, a więc bardzo kaloryczny (100 g – 233 kcal). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów.
Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Duża zawartość taniny powoduje bowiem podczas gotowania owoców wydzielanie się silnej goryczy. Dlatego właśnie dodaje się je do gorących potraw na końcu. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem, a także przyrządza się z nich sałatki, pasty, musy, sosy i dipy.

Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl/

 

2 comments for “Owoce egzotyczne – Avocado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *