Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Gujawa

Gujawa jest wiecznie zielonym, niewielkim drzewem, pochodzącym z Basenu Morza Karaibskiego. Obecnie uprawia się ją głównie w Indiach, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w krajach śródziemnomorskich.
Owoc gujawy jest kulisty. Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem, grubą jak u pomarańczy. Owoc w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na jasnożółty lub jasnoróżowy. Miąższ z licznymi małymi jadalnymi pestkami najczęściej jest różowy lub żółtawy, o słodkim i lekko kwaśnym smaku. Surowe umyte owoce kroi się na ćwiartki i je się same albo dodaje do sałatek lub wyciska z nich sok. Ugotowane dodaje się do deserów i konfitur. Z gujawy można robić galaretki.
Owoce gujawy zawierają cukry, białka i dużo witaminy C. W temperaturze pokojowej można przechowywać je tylko przez kilka dni, w pomieszczeniach chłodniejszych – przez kilkanaście.


Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *