Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Karamboli

Pochodzące z Indonezji drzewko karamboli podobne jest do brzoskwini. Uprawia się je w rejonach o klimacie tropikalnym, od Kenii po Tajlandię, w Brazylii, na Antylach i wyspach Pacyfiku, w Chinach, w okolicy Kantonu, gdzie kwitnie i owocuje cały rok.
Owoce, o wydłużonym kształcie, osiągają wielkość 10-12 cm. Na ich powierzchni widać cztery – pięć biegnących wzdłuż karbów. Karambola w przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Owoc jest pokryty żółtozieloną lub żółtobrązową cienką, woskowaną, jadalną skórką, pod którą znajduje się żółtawozielonkawy, lekko przezroczysty miąższ, z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Miąższ jest słodkowo-kwaśny i bardzo soczysty. Owoce te najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek owocowych i deserów. Z karamboli robi się także przetwory – galaretki, soki, dżemy. Podsmażone owoce są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.
Karambole zawierają sporo kwasów organicznych, wapń, magnez i żelazo, witaminy A i C. Można je dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Owoce karamboli dobrze znoszą nawet kilkunastodniowy transport.

 


Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl/

 

1 comment for “Owoce egzotyczne – Karamboli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *