Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki:

    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla
    • 2 rozgniecione ziarna  kardamonu
    • ½ rozgniecionej pestki moreli
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • szczypta mielonego anyżu
    • szczypta mielonej kolendry
    • 0,5 litra spirytusu
    • 2 szklanki wody
    • ½ szklanka cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić w naparze cukier, schłodzić. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym czasie nalewkę dokładnie przefiltrować, rozlać do czystych butelek, odstawić na 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *