Składniki:
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla
- 2 rozgniecione ziarna kardamonu
- ½ rozgniecionej pestki moreli
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonego anyżu
- szczypta mielonej kolendry
- 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki wody
- ½ szklanka cukru
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić, rozpuścić w naparze cukier, schłodzić. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym czasie nalewkę dokładnie przefiltrować, rozlać do czystych butelek, odstawić na 6 miesięcy.