Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka po tajsku

Składniki:

    • 2,5 kg skrzydełek kurczaka
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • ½ szklanki cukru
    • ¼ szklanki sosu rybnego
    • ¼ szklanki drobno posiekanych papryczek chili (bez nasion)
    • ¼ szklanki posiekanego drobno czosnku
    • 2 łyżki  skrobi kukurydzianej
    • 3 łyżeczki papryki w proszku


    Sposób przyrządzenia:
    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na nasmarowanej oliwą blasze do pieczenie ułożyć skrzydełka, piec przez 45 minut obracając. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, paprykę chili, dusić aż zmiękną. Dodać bulion drobiowy, sos rybny, cukier. Chwilkę pogotować mieszając. W kilku łyżkach zimnej wody rozpuścić skrobię kukurydzianą,. Zagęścić sos. Upieczone udka ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *