Składniki:
- 2,5 kg skrzydełek kurczaka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki sosu rybnego
- ¼ szklanki drobno posiekanych papryczek chili (bez nasion)
- ¼ szklanki posiekanego drobno czosnku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżeczki papryki w proszku
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na nasmarowanej oliwą blasze do pieczenie ułożyć skrzydełka, piec przez 45 minut obracając. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, paprykę chili, dusić aż zmiękną. Dodać bulion drobiowy, sos rybny, cukier. Chwilkę pogotować mieszając. W kilku łyżkach zimnej wody rozpuścić skrobię kukurydzianą,. Zagęścić sos. Upieczone udka ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować zieleniną.