Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z kurczaka po hawańsku

Składniki:

    • 4 piersi z kurczaka
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • szczypta mielonej papryki
    • ¼ szklanki soku z cytryny
    • ¼ szklanki białego rumu


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć dokładnie osuszyć. Rozbić młotkiem do mięsa. W miseczce wymieszać mąkę, czosnek w proszku, mielony imbir, sól i pieprz. Panierkę wsypać do grubej plastikowej torby, wkładać doń pojedynczo kotlety i potrząsając dokładnie je w panierce obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor, odkładać w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekany czosnek, imbir, czerwoną pokrojoną w kostkę  paprykę,  mieszając smażyć 30 sekund. Dodać sok z cytryny, rum i cukier, gotować 2 minuty. Usmażone kotlety polać przygotowanym sosem i podawać. Dekorować zieleniną i paseczkami papryki.

1 comment for “Kotlety z kurczaka po hawańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *