Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- szczypta mielonej papryki
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki białego rumu
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć dokładnie osuszyć. Rozbić młotkiem do mięsa. W miseczce wymieszać mąkę, czosnek w proszku, mielony imbir, sól i pieprz. Panierkę wsypać do grubej plastikowej torby, wkładać doń pojedynczo kotlety i potrząsając dokładnie je w panierce obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor, odkładać w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekany czosnek, imbir, czerwoną pokrojoną w kostkę paprykę, mieszając smażyć 30 sekund. Dodać sok z cytryny, rum i cukier, gotować 2 minuty. Usmażone kotlety polać przygotowanym sosem i podawać. Dekorować zieleniną i paseczkami papryki.
1 comment for “Kotlety z kurczaka po hawańsku”