Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chińskie jajka herbaciane

Składniki:

    • 6 jajek
    • 1 łyżka czarnej herbaty liściastej
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 gwiazda anyżu
    • 3 cm kory cynamonowej
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
    • 1 łyżeczka otartej skórki z mandarynki


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu jaja zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Jaja wyjąć i używając łyżeczki ostrożnie potłuc w miarę regularnie skorupkę.  Uzupełnić wodę do objętości 0, 75 litra, dodać jaja i pozostałe składniki, gotować przez 2 godziny uzupełniając wyparowaną wodę. Po ugotowaniu jaja schłodzić, obrać i podawać.

    Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *