Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: recepta

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna  kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić…

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…

Nalewka pomarańczowo miodowa

Składniki: 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1 szklanka aromatycznego miodu Sposób przyrządzenia: Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej  włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z…

Nalewka myśliwska rozgrzewająca

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…