Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka pomarańczowo miodowa

Składniki:


  • 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze
  • ½ litra spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 szklanka aromatycznego miodu


Sposób przyrządzenia:
Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej  włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z miodem i schłodzoną wodą, dodać do gąsiorka, ponownie odstawić na około 14 dni.   Przefiltrować nalew przez, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić na minimum 2 miesiące aż nalewka nabierze właściwego smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *