Składniki:
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- ½ szklanki cukru (miodu)
- 20 igieł sosnowych
- 20 jagód jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
Sposób przyrządzenia:
Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy.