Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka myśliwska rozgrzewająca

Składniki:

    • 1 l spirytusu
    • 1 l wody
    • ½ szklanki cukru (miodu)
    • 20 igieł sosnowych
    • 20 jagód jałowca
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
    • 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla


    Sposób przyrządzenia:
    Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *