Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowa

Meksykańska kiełbasa chorizo

Składniki: 1 kg karczku wieprzowego 20 dkg boczku 3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne 2 ostre suszone małe papryczki chili ¼ szklanki wrzątku 8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki tequili…

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna  kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić…

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…

Nalewka myśliwska rozgrzewająca

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…