Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego
- 20 dkg boczku
- 3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne
- 2 ostre suszone małe papryczki chili
- ¼ szklanki wrzątku
- 8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki tequili
- 3 ½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Papryczki pozbawić nasion, drobniutki rozkruszyć, zalać w miseczce wrzątkiem. Gdy papryka namoknie przelać ją wraz z płynem do miksera, dodać czosnek, oregano, kminek, pieprz czarny, cukier, tequilę, ocet i sól, zmiksować na jednolitą masę. Mięso zmielić w maszynce na drobnym sicie, bocek na grubszym, dodać przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą ściśle napełniać jelita (sztuczne osłonki) o grubości około