Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 5 łyżek margaryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag mąki
- 70 ml mleka
- 50 ml gęstej śmietany
- 2 białka
- 3 łyżki oleju
- olej słonecznikowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kalafior
Sposób przygotowania:
Oliwki posiekać. Cebulę zeszklić na margarynie (czosnku smażyć nie wolno),dodać dwie łyżki mąki, oliwki, pieprz, sól i wszystko wymieszać. Na sam koniec dodać czosnek i jeszcze raz wszystko wymieszać. Mięso nacinać wzdłuż, wypełnić farszem i dokładnie zwinąć. Posypać solą i pieprzem, zawiązać nitką i polać roztopioną margaryną. Piec ok. 1,5 godziny (polewając mięso wodą w trakcie pieczenia) w temperaturze