Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z oliwkami, cebulą i kalafiorem

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 5 łyżek margaryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag mąki
  • 70 ml mleka
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 2 białka
  • 3 łyżki oleju
  • olej słonecznikowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • kalafior


Sposób przygotowania:

Oliwki posiekać. Cebulę zeszklić na margarynie (czosnku smażyć nie wolno),dodać dwie łyżki mąki, oliwki, pieprz, sól i wszystko wymieszać. Na sam koniec dodać czosnek i jeszcze raz wszystko wymieszać. Mięso nacinać wzdłuż, wypełnić farszem i dokładnie zwinąć. Posypać solą i pieprzem, zawiązać nitką i polać roztopioną margaryną. Piec ok. 1,5 godziny (polewając mięso wodą w trakcie pieczenia) w temperaturze 200C. W osolonej wodzie zagotować podzielony wcześniej na różyczki kalafior. Wymieszać olej, 10 dag mąki i sól. Z białek ubić piane i dodać do reszty. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kalafiora obtoczonego w w cieście. Mięso wyjąć z piekarnika. Do powstałego sosu dodać 100 ml wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem i zagęścić śmietaną. Potem pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku z kalafiorem, polać sosem i udekorować pietruszką lub koperkiem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *