Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 4 łyżeczki likieru kawowego
- 500 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Składniki:
Składniki: 3 filiżanki mocnego naparu kawy 3 plastry pomarańczy 3 plastry cytryny 3 łyżki rumu cukier Sposób przyrządzenia: W żaroodpornym dzbanku umieścić plastry owoców cytrusowych obrane ze skórki, zalać kawą, dodać cukier. Podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć. Rozlać do filiżanek, do każdej dodać łyżkę rumu.
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżki soku pomarańczowego cukier Sposób przyrządzenia: Gorący napar kawy wymieszać z sokiem pomarańczowym, rozlać do filiżanek. Podawać z dodatkiem cukru.
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżeczki miodu 2 łyżki bitej śmietany szczypta mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Gorący napar kawy wymieszać z miodem, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, oprószyć cynamonem.
Składniki: 10 dkg dobrej kawy ziarnistej 3 dkg łuskanych orzechów laskowych aromat pomarańczowy cukier Sposób przyrządzenia: Orzechy wyprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Wyprażone orzechy posiekać nożem i zmielić razem z kawą w młynku. Kawę zaparzamy mocną, po przelaniu do filiżanek dosmaczamy aromatem pomarańczowym i cukrem.