Składniki: 1 szklanka bardzo mocnego naparu kawy 1 szklanka gorącej czekolady 2 łyżki bitej śmietanki szczypta otartej skórki pomarańczy Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z czekoladą, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, posypać szczypta otartej skórki.
Tag: z kawy
Listy
Kawa po mauretańsku
by Monika Kawecka • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki drobno zmielonej kawy 300 ml wody szczypta mielonego pieprzu szczypta mielonego cynamonu cukier do smaku 2,3 krople aromatu różanego Sposób przyrządzenia: W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę…
Listy
Kawa o orientalnym smaku
by Łucja Surma • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki, mocnego, gorącego napary kawy skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, goździki, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dzbanku przygotować napar kawy, dodać cukier i przyprawy, chwilę podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Rozlać do filiżanek i podawać.
Listy
Kawa z zagęszczonym mlekiem i cynamonem
by Karolina Niedźwiecka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mocnego roztworu kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącego, zagęszczonego mleka szczypta cynamonu cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Gorące mleko wlać do termosu i potrząsać nim energicznie przez około 15 sekund. Spienione mleko przelać do wysokich szklanek, ostrożnie, po ściance szklanki dolać posłodzoną kawę, posypać cynamonem.
Listy
Kawa z mlekiem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi
by Joanna Duszyńska • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącego mleka cukier do smaku szczypta cukru waniliowego 1 łyżka wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Kawę zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Napar przelać do gorących filiżanek, posypać wiórkami kokosowymi.