Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadzienie makowe do pieczonych ziemniaków

Składniki:

  • 400 g maku
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 1cytryny
  • 2 białka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Dodać jeszcze cukier, cukier waniliowy, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynowa.
    Całość dokładnie wymieszać i smażyć około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *