Składniki: 100 g migdałów 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Jajka utrzeć razem z cukrem oraz masłem po czym dodać figi pokrojone w paseczki, posiekaną skórkę, migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie utrzeć.
Tag: pieczone ziemniaki
Dodatki
Nadzienie makowe do pieczonych ziemniaków
by Honorata Pietrzykowska • • 0 Comments
Składniki: 400 g maku 200 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1cytryny 2 białka sól Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go…
Przekąski
Pieczone ziemniaczki 2
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: • Młode ziemniaczki Do nadzienia kilka wersji: Farsz 1: • pieczarki posiekane, • lubczyk lub pietruszka • masło, sól, pieprz Farsz 2: • mięso mielone, • sól, pieprz • przecier pomidorowy Farsz 3: • szynka gotowana, • oliwki czarne Farsz 4: • ser żółty Sposób przyrządzenia: Ziemniaki nakłuć i wyciąć z każdego cząstkę ok.1/5…