Składniki:
- 2 cukry waniliowe
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 0,5 kg wędzone suszone śliwki z pestkami
- 0,5 kg wędzone suszone śliwki bez pestek
- kostka masła
- cała cytryna
- 0,6 kg piernika bez polewy
- szczypta soli
- 15 dag migdałów
- 10 dag rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Piernik pokroić w kostkę i zalać woda tak żeby zakryła piernik. Śliwki ugotować (jak kompot, ale bez cukru) każde w osobnym garnku. Odcedzić, ale nie wylewać wody z e śliwek. Zamoczony piernik, kiedy już nasiąknie i będzie miękki przetrzeć przez sito od czasu do czasu podlewać woda ze śliwek. Śliwki bez pestek wygnieść i wsadzić do piernika. Śliwki z pestkami wygnieść z nich pestki i można je dodać do mocki lub z tak przygotowanych śliwek zrobić mus. Gotując na lekkim ogniu ciągle mieszając dodajmy cukier,cynamon, cukier waniliowy cytrynę, sól, Do mocki dodajmy sparzone i pokrojone w paski migdały i rodzynki. 0,5 kostki masła i 2-3 łyski maki zalać woda i zrobi c zasmażkę żeby zagestnić zupę. Resztę masła wrzucić do garnka.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: venezia
2 comments for “Mocka po śląsku ala ciotka Berta*”