Składniki:
- kasza gryczana 200g
- cebula – 1 duża
- wołowina – 150g
- miód pitny – pół szklanki
- cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również podsmażamy. Następnie do kaszy wrzucamy mięsko, cebulę wlewamy pół szklanki miodu pitnego, słodzimy (ok 3 łyżeczek), dodajemy pieprz i gotujemy na wolnym ogniu. Kasza powinna mieć słodkawy smak, jeśli jest sucha można dodać oleju.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: aghar