Składniki: 400 g kaszy gryczanej sól 3 łyżki sklarowanego masła Sposób wykonania: Kaszę wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając smażyć około 5 minut. Po tym czasie wlać osoloną wodę (2 razy więcej niż objętość kaszy). Wstawić rondelek z kaszą do garnka z gotującą się wodą pod przykryciem około 30 minut.
Tag: z gryczaną
Kasze i Kuskus
Kasza gotowana na sypko
by Jolanta Przybyłek • • 0 Comments
Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.
Kasze i Kuskus
Zapiekanka z kaszy gryczanej
by Kinga Walach • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. kaszy gryczanej 3 szkl. wody ¾ łyżki soli 400 g twarogu 2 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 2 łyżki śmietany 4 łyżki masła Sposób wykonania: Kaszę gryczaną ugotować po czym dodać do niej przetarty twaróg, jajka oraz łyżkę śmietany. Całość utrzeć i doprawić do smaku solą oraz cukrem.…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana z cebula i słoniną
by Ewelina Maj • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 3 szkl. wody 1 cebula 150 g słoniny sól Sposób wykonania: Słonie pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas wrzucić do niej cebulę pokrojoną w krążki. Całość podsmażyć i wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelina Maj