Składniki: 4 szkl. kaszy gryczanej 4 jajka 5 łyżek masła sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym je obrać i drobno posiekać. Następnie ugotowaną kasze odcedzić i przełożyć na półmisek. Posypać jajkami, oprószyć solą i polać roztopionym masłem.
Tag: z gryczaną
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana prażona
by tomaszg.krakow • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ugotowanej "na sypko" kaszy gryczanej wystudzonej smalec gęsi sól Sposób przyrządzenia: Rozgrzać mocno smalec gęsi na głębokiej patelni , wrzucić kaszę , prażyć ,ciągle mieszając drewnianą łopatką , na mocnym ogniu.
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana po staropolsku z miodem*
by aghar • • 0 Comments
Składniki: kasza gryczana 200g cebula – 1 duża wołowina – 150g miód pitny – pół szklanki cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana na słodko
by MiGd@l • • 1 Comment
Przygotowanie: 50 minut Dla 4 osób (porcja 409 kalorii) Składniki: – szklanka kaszy gryczanej – sól – jajko – ¾ szklanki słodkie śmietany – szczypta cynamonu i imbiru – 30dag rodzynek – 2 łyżki masła Wykonanie: Dwie szklanki wody zagotować, osolić, wsypać kaszę. Przykryć, gotować 30 minut na małym ogniu. Odstawić. Śmietanę, cukier, jajko, rodzynki…