Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1 ½ szkl. kaszy gryczanej
  • 3 szkl. wody
  • ¾ łyżki soli
  • 400 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Kaszę gryczaną ugotować po czym dodać do niej przetarty twaróg, jajka oraz łyżkę śmietany.
    Całość utrzeć i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
    Samą górę posmarować roztrzepanym  jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *