Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna moczka piernikowa

Składniki:

  • 4 szklanki kompotu wieloowocowego
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 5 dag rodzynek, 3 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 5 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych jabłek
  • 20 dag piernika
  • 1 mandarynka
  • 4 dag czekolady deserowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min ( od czasu do czasu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Przed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.

2 comments for “Wigilijna moczka piernikowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *