Składniki: 3 duże, obrane pasternaki 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pasternak pokroić na 5 cm kawałki i każdy z nich pokroić wzdłuż na 8 części. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać pasternak, gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć pasternak do zimnej wody. Schłodzony pasternak odcedzić, bardzo dokładnie…
Tag: słodko
Listy
Pikantny dżem z moreli i papryki
by Teresa Wieczorek • • 0 Comments
Składniki: 4,5 szklanki obranych, drobno pokrojonych moreli 1 ostra, drobniutko pokrojona papryka ½ drobno pokrojonej czerwonej papryki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki . Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 90 minut mieszając. Dodać środek żelujący (wg przepisu producenta) i…
Listy
Pikantny dżem pomidorowo brzoskwiniowy
by Sylwia Pasternak • • 0 Comments
Składniki: 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu pomidorów 2,5 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego rozmarynu ½ łyżeczki mielonego pieprzu szczypta mielonego chili środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem rozmarynu, pieprzu i chili. Zawartość rondla doprowadzić…
Szczupak
Filet ze szczupaka z cukinią i grzybami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Panga
Filet z pangi w zielonym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z pangi 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i…