Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z pangi w zielonym sosie

Składniki:

  • 50 dkg filetów z pangi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i cebulę, zeszklić ją uważając aby się nie przyrumieniła. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć cebulkę na talerzyk. Na pozostałym tłuszczy obsmażyć rybę, dodać cebulę, podlać odrobiną wody, powoli dusić. W międzyczasie wymieszać mąkę z  ½ szklanki mąki, dodać zieleninę, całość wlać do duszącej się ryby. Doprowadzić do wrzenia ostrożnie mieszając, dodać sok z cytryny, skorygować smak przyprawami. Po 5 minutach gotowe danie ryne możemy podawać. Jako dodatek proponuję ziemniaki i zieleninę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *