Składniki: 1 królik 2 łyżki oliwy sól 1 duża cebula 1/2 szklanki żółtej musztardy 1/2 szklanki octu winnego 1 szklanka białego, wytrawnego wina 1 łyżka musztardy w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 rozkruszona papryka chili ¼ szklanki oliwy ½ tartej cebuli 1 łyżeczka soli 3 posiekane listki szałwii 1 mała gałązka rozmarynu…
Tag: kwaśny
Listy
Hinduski sos agrestowy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Listy
Sos żurawinowy na bazie topionego serka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg śmietankowego serka topionego 10 dkg zmiksowanych żurawin 50 ml śmietany kremowej sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu o grubym dnie podgrzewać serek z odrobiną wody aż stanie się płynny, dodać żurawiny, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić przez…
Szczupak
Filet ze szczupaka z cukinią i grzybami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Panga
Filet z pangi w zielonym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z pangi 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i…