Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet ze szczupaka z cukinią i grzybami

Składniki:

 

  • 50 dkg filetów ze szczupaka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 młoda cukinia
  • 25 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2/3 szklanki śmietany kremowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet ze szczupaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje ryby. Grzyby oczyścić, drobno pokroić, lekko podsmażyć. Do tak przygotowanych grzybów dodać śmietanę i przyprawy, powoli gotować kilka minut.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć obsmażone porcje ryby, podlać sosem grzybowym, obłożyć kawakami cukinii oprószonej przyprawami, zrosić olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C, zapiec przygotowane danie rybne. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *