Składniki:
- 50 dkg filetów ze szczupaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 młoda cukinia
- 25 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 2/3 szklanki śmietany kremowej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet ze szczupaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje ryby. Grzyby oczyścić, drobno pokroić, lekko podsmażyć. Do tak przygotowanych grzybów dodać śmietanę i przyprawy, powoli gotować kilka minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obsmażone porcje ryby, podlać sosem grzybowym, obłożyć kawakami cukinii oprószonej przyprawami, zrosić olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C, zapiec przygotowane danie rybne. Podawać z ulubionymi dodatkami.