Składniki:
- 1 królik
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki żółtej musztardy
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy w proszku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 rozkruszona papryka chili
- ¼ szklanki oliwy
- ½ tartej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 3 posiekane listki szałwii
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 gałązka rury
- 2 listki laurowe
Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego królika podzielić na porcje. Natrzeć oliwą, przyprawić solą i pieprzem. W dużym żeliwnym rondlu z pokrywą rozgrzać ¼ szklanki oliwy, dodać cebulę i paprykę chili, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista. Dodać żółtą musztardę, wino, miód, cukier, musztardę w proszku, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, dodać liście laurowe i powoli dusić. Na średnio nagrzanym grillu obrumienić porcje królika. Mięso przełożyć do rondla z sosem, dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem stawiając rondel na brzegu grilla przez około 2 godziny aż mięso zmięknie tak że będzie samo odpadało od kości. Sos ewentualnie doprawić. Podawać z bagietką.