Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony na grillu

Składniki:

    • 1 królik
    • 2 łyżki oliwy
    • sól
    • 1 duża cebula
    • 1/2 szklanki żółtej musztardy
    • 1/2 szklanki octu winnego
    • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
    • 1 łyżka musztardy w proszku
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 1 rozkruszona papryka chili
    • ¼ szklanki oliwy
    • ½ tartej cebuli
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 posiekane listki szałwii
    • 1 mała gałązka rozmarynu
    • 1 gałązka rury
    • 2 listki laurowe


    Sposób przyrządzenia:

    Umytego i osuszonego królika podzielić na porcje. Natrzeć oliwą, przyprawić solą i pieprzem. W dużym żeliwnym rondlu z pokrywą rozgrzać ¼ szklanki oliwy, dodać cebulę i paprykę chili, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista. Dodać żółtą musztardę, wino, miód, cukier, musztardę w proszku, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, dodać liście laurowe i powoli dusić. Na średnio nagrzanym grillu obrumienić porcje królika. Mięso przełożyć do rondla z sosem, dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem  stawiając rondel na brzegu grilla przez około 2 godziny aż mięso zmięknie tak że będzie samo odpadało od kości. Sos ewentualnie doprawić. Podawać z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *