Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 4 łyżki soku z cytryny
Sos śmietanowy:
- ½ szklanki gęstej śmietany kremowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 3 posiekane drobniutko cebule dymki
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Podzielone na porcje filety z sandacza przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, obsypać koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotować sos śmietanowy. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać dymkę, chwilę smażyć mieszając, dodać sok z cytryny, śmietanę, podgrzewać mieszając kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Filety rybne ugotować na parze, grillować lub usmażyć po obtoczeniu w mące, polać gorącym sosem i podawać.