Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone kotlety z soczewicą

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 30 dag soczewicy
  • ½ kg wędzonego boczku
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Soczewice zalać wodą i odstawić na 15 minut po tym czasie gotować na małym ogniu około 20 minut.
    W między czasie 1 cebulę posiekać i dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem
    Z powstałej masy uformować pulpety, które owinąć pasterkami boczku i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Gdy pulpety będą gotowe wyjąć je a na tą sama patelnie wrzucić drugą posiekaną cebule, soczewicę oraz przecier.
    Dokładnie wymieszać, doprawić i dusić około 15 minut.
    Powstałym sosem polać kotlety przed podaniem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *