Składniki:
- 5 udek
- marchewka
- 2 cebule
- por
- puszka jasnego piwa
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- olej
- łyżka cukru
- 6 goździków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Udka natrzeć solą oraz pieprzem po czym przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić, wówczas dodać marchew i pora pokrojone w plasterki.
Trzymać na ogniu przez kilka minut i posypać cukrem oraz mąką.
Dokładnie wymieszać, wlać piwo i doprawić do smaku.
Połączyć jeszcze ze śmietaną i całość wylać na udka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 75 minut.