Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka w sosie piwnym

Składniki:

  • 5 udek
  • marchewka
  • 2 cebule
  • por
  • puszka jasnego piwa
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • łyżka cukru
  • 6 goździków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz


 

Sposób wykonania:
Udka natrzeć solą oraz pieprzem po czym przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić, wówczas dodać marchew i pora pokrojone w plasterki.
Trzymać na ogniu przez kilka minut i posypać cukrem oraz mąką.
Dokładnie wymieszać, wlać piwo i doprawić do smaku.
Połączyć jeszcze ze śmietaną i całość wylać na udka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 75 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *