Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 30 dag słoniny
- 3 cebule
- 30 dag kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- kefir
- 5 łyżek mąki
- ½ szkl. kaszy manny
- 3 jajka
- 10 posiekanych listków mięty
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce po cym doprawić je do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć.
W między czasie na drugiej patelni stopić pokrojoną słoninę, wówczas dodać kiełbasę oraz posiekaną cebulę.
Natomiast do ziemniaków dodać posiekaną miętę, mąkę, kaszę oraz kefir.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
Wyłożyć masę z kiełbasy, cebuli i słoniny.
Przykryć całość wędzonym boczkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 80 minut.