Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 6 cebul
  • ½ szkl. soli

    Zalewa:

  • 2 szkl. octu winnego
  • 10 goździków
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • ½ łyżeczki estragonu
  • łyżeczka orczycy

Sposób wykonania:

  1. Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc.
    Następnego dnia połowę soku które puściły warzywa wymieszać z ½ szkl. wody, dodać ocet, goździki, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, estragon oraz gorczycę.
    Doprowadzić do zagotowania.
    W między czasie warzywa odcisnąć i ułożyć słoikach po czym zalać je wrzącą marynatą.
    Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 10-15 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *