Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 6 cebul
- ½ szkl. soli
Zalewa:
- 2 szkl. octu winnego
- 10 goździków
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 listki laurowe
- ½ łyżeczki estragonu
- łyżeczka orczycy
Sposób wykonania:
- Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc.
Następnego dnia połowę soku które puściły warzywa wymieszać z ½ szkl. wody, dodać ocet, goździki, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, estragon oraz gorczycę.
Doprowadzić do zagotowania.
W między czasie warzywa odcisnąć i ułożyć słoikach po czym zalać je wrzącą marynatą.
Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 10-15 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla