Składniki:
- 20 dkg pokrojonych w paski filetów z kurczaka
- 30 dkg podzielonych na porcję filetów z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 duże, cienko pokrojone cebule
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ostrego sosu curry
- sok z 1,5 cytryny
- 6 niedużych drobno pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2 łyżki keczupu
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- sól
Sposób przyrządzenia:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Kurkumę, kmin i curry wymieszać, dodać na patelnie, smażyć mieszając 3 minuty, dodać mięso, przykryć, dusić 7 minut. Wymieszać sok z cytryny, sos curry, keczup, bulion drobiowy i mleko kokosowe, dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż sos zacznie gęstnieć (około 10 minut). Przyprawić solą. Podawać z ulubionymi dodatkami.