Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w kokosowym sosie curry

Składniki:

  • 20 dkg pokrojonych w paski filetów z kurczaka
  • 30 dkg podzielonych na porcję filetów z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże, cienko pokrojone cebule
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ostrego sosu curry
  • sok z 1,5 cytryny
  • 6 niedużych drobno pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki keczupu
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Kurkumę, kmin i curry wymieszać, dodać na patelnie, smażyć mieszając 3 minuty, dodać mięso, przykryć, dusić 7 minut. Wymieszać sok z cytryny, sos curry, keczup, bulion drobiowy i mleko kokosowe, dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż sos zacznie gęstnieć (około 10 minut). Przyprawić solą. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *