Składniki:
- 4 małe bakłażany
- 1 sucha bułka kajzerka
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 2 pomidory
- białko z 1 jajka
- sól
- pieprz
- tłuszcz
- liście sałaty
- cząstki pomidora
Sposób wykonania:
Cebulkę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekane pieczarki i trzymać na ogniu przez kilka minut.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i dusić kilka minut.
Następnie bakłażany przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ, który pokroić w kostkę i wymieszać z białkiem jajka oraz zmiksowaną namoczona bułką po czym dodać do pozostałych składników.
Całość wymieszać i pozostawić na ogniu ok. 3 min.
Powstałym nadzieniem napełniamy bakłażany, które przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i udekorować cząstkami pomidora.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M