Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w curry Anny

 

Składniki:

  • 2-3  piersi z kurczaka
  • cebula
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 150 ml. wody
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 słoiczek majonezu (według uznania)

 

Sposób wykonania:

  1. Piersi upiec w piekarniku w tem.200 stopni przez ok. 1/2 h (przed pieczeniem posolić i popieprzyć).
    Piersi po wystudzeniu pokroić na kwadraciki.

     

    Sos:
    Na patelni na łyżce oleju usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do tego dodać curry, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, ocet, i wodę. Całość dusić ok. 5 min., następnie schłodzić. Do schłodzonego sosu dodać dżem morelowy i majonez. Wymieszać i dodać kurczaka. Wstawić do lodówki na 1h ,żeby się przegryzło. Podaje się na zimno w formie przekąski .

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Annę Świdrowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *